Typer af alkoholikere

02 december 2018
Lykke Holzmann Søby
Typer af alkoholikere

Der findes flere forskellige typer alkoholikere – altså folk der ikke kan leve uden alkohol og som trænger til at komme i alkoholbehandling.

Den første type er den unge voksne der ikke nødvendigvis har en familiehistorie med alkoholisme eller sammenfaldende psykiske sygdomme.

Den anden type er den unge antisociale subtype. Disse mennesker har en familiehistorie af alkoholisme, og de har også ofte psykiske sygdomme og er typisk afhængige af andre stoffer.

Den tredje type er den funktionelle type er midaldrende, muligvis succesfuld og i et stabilt job, samt med en støttende familie. Det er mennesker med en familiehistorie af alkoholisme, og omkring en fjerdedel af dem har problemer med depression.

Den fjerde type er middelklassefaderen eller moderen. Den familiære subtype, de er voksne mennesker med en familiehistorie af alkoholisme og tidligere depressioner.

Den femte type er den kroniske alkoholikertype der har en familiehistorie der involverer alkoholisme, psykisk sygdom, samt afhængighed af andre stoffer.

Årsagen til at nogle mennesker bliver alkoholikere

Det er sjældent at folk med alkoholisme har stræbt efter den diagnose. Ingen drømmer om at kæmpe med alkoholisme hele deres liv. Men alkoholisme kommer snigende, og kryber sig ind på i livet af folk uden at de bemærker det og pludselig har en person måske ikke engang lide alkohol i starten. Disse mennesker har måske slet ikke til hensigt at drikke, men deres jævnaldrende bliver ved med at få dem til at drikke alkohol. Efterhånden som de går med til at gøre som vennerne siger, mister de evnen til at kontrollere, hvordan og hvornår de drikker, og pludselig er de derude hvor alkoholbehandling er den eneste vej ud.

For andre kommer alkoholisme på grund af en psykisk sygdom. Disse mennesker begynder at drikke alkohol som en måde at forsøge at helbrede dem selv for et psykisk problem som depression eller angst. I starten kan synes alkoholen at holde symptomerne under kontrol. Men med tiden kan alkoholen øge kraften i disse sygdomme.

Forskning tyder på, at alkoholisme er genetisk. Mens et specifikt “alkoholismegen” endnu ikke er blevet identificeret, er der kendte gener, der kan øge alkoholens styrke og reducere virkningen af tømmermænd.  Folk med denne genkombination bliver mere fulde af at drikke, men får til gengæld færre tømmermænd. Deres kroppe opfører sig som om de var lavet til at udholde mere alkohol end andre og derfor ender de som alkoholikere, der har brug for alkoholbehandling.

Flere Nyheder